5 meest gemaakte fouten bij de plaatsing van een AED

plaatsing van een AED

Ben jij van plan een AED te plaatsen of twijfel je nog over welk toestel je nodig hebt? Vermijd alvast de meest gemaakte fouten bij de plaatsing van een AED en gebruik deze checklist om ervoor te zorgen dat je het juiste toestel kiest dat aangepast is aan jouw omgeving en noden.

 

Is elke AED geschikt voor jouw omgeving? Nee, niet elke AED is dezelfde. Het is belangrijk na te gaan welke functies noodzakelijk zijn voor jouw omgeving, denk maar aan een kindermodus om ook jonge kinderen optimaal te kunnen behandelen of een toestel dat stof- en spatwaterdicht is voor meer veeleisende omgevingen. In ons gamma kan je steeds het juiste AED-toestel terugvinden. Download hier alvast een overzicht.

Download overzicht AED-toestellen

Twijfels? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Ook dit kan je alvast helpen: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten bij de plaatsing van een AED.

 

Fout 1: Een AED buiten plaatsen zonder buitenkast

Het is belangrijk om je defibrillator te beschermen tegen water, stof, hitte en koude.
Wanneer je AED-toestel buiten komt te hangen, dient het toestel altijd geplaatst te worden in een verwarmde buitenkast. Een AED moet namelijk binnen een bepaalde temperatuursbereik te blijven omdat het is uitgerust met een batterij en elektroden met gelkussens.

Wanneer de temperatuur boven of onder deze grenzen stijgt, geraakt de goede functionaliteit van je AED in gevaar. Daarom bestaan er wandkasten die met behulp van ventilatie in de zomer of verwarming in de winter binnen deze temperatuursgrenzen blijven. De Rotaid Solid Plus Heat en AIVIA 200 zijn hiervoor ideaal.

 

Fout 2: Een AED zonder kindermodus op drukbezochte plaatsen

Elke week krijgen 300 mensen een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Direct reanimeren met een defibrillator verhoogt de overlevingskans naar 70%. Het belang van een AED op drukbezochte plaatsen, moeten we je dus niet uitleggen.

Een AED op openbare plaatsten moet dus geschikt zijn voor iedereen, van jong tot oud. Kies daarom voor een AED met kindermodus. Dit is een pediatrische knop of sleutel waardoor je met dezelfde elektroden ook kinderen optimaal kan behandelen. Deze verlagen het energieniveau van de schok.
In onze webshop kan je heel wat Automatische Externe Defibrillatoren vinden die hieraan voldoen zoals de Lifepak CR2, ZOLL AED3 of de defibrillatoren van Primedic.

 

Fout 3: Geen onderhoudscontract afsluiten

Wanneer je een AED-toestel plaatst, is het ook levensnoodzakelijk dat deze altijd werkt wanneer nodig. Daarom is het niet alleen belangrijk om een toestel van goede kwaliteit te kiezen, een onderhoudscontract is ook meer dan de moeite waard.

Bovendien heb je volgens het Koninklijk Besluit van 2007 enkele verplichtingen als eigenaar van een defibrillator. Zo ben je verplicht een maandelijkse controle te doen van de goede werking van het toestel, gelukkig voeren al onze AED’s een zelftest uit zodat je enkel de ‘ok’ status moet nagaan. Er is ook een bepaalde procedure na gebruik. Als je bij CardioService een AED-toestel huurt of koopt, kan je een onderhoudscontract afsluiten en vermijd je alle kopzorgen over het onderhoud van je toestel. Wij zorgen ervoor dat deze steeds tip top in orde is.
Vergelijk hier de verschillende onderhoudsformules.

 

Fout 4: Een AED kopen of huren en deze zelf installeren

Een nette installatie van de AED, de wandkast en pictogrammen op de beste locatie én overeenkomstig met de Belgische wetgeving, is cruciaal. Installeer dus niet zelf je AED, maar laat je AED plaatsen door gespecialiseerde mensen.

Als je kiest voor een huur– of kooppakket, zorgt CardioService dat het toestel gebruiksklaar is en dat deze op een correcte manier in de kast geplaatst is.

 

Fout 5: Een AED plaatsen zonder meer

De kwaliteit van de reanimatie wordt vooral bepaald door de kennis van de hulpverlener. Een degelijke opleiding is onmisbaar, wanneer je een defibrillator moet gebruiken en moet reanimeren. Laat daarom een aantal medewerkers of leden een EHBO/AED-opleiding volgen. Laat je niet overhalen om een toestel te plaatsen zonder meer.

 

Wil je graag hulp bij de keuze van je AED? Ontdek dan in 5 stappen welke AED het best bij jouw omgeving past. Twijfel je nog over de aankoop van een defibrillator? Lees 6 redenen waarom je niet moet aarzelen bij de aankoop van een AED.

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.