Wat zegt de wet over het gebruik van AED’s?

aed wetgeving

Moet je een gespecialiseerde opleiding volgen om een AED te mogen gebruiken? Nee. Volgens het Koninklijk Besluit van 21 april 2007 mag elke Belg een Automatische Externe Defibrillator van categorie 1 gebruiken. Er is dus wel degelijk een AED-wetgeving.

In het Koninklijk Besluit van 21 april 2007 staat dat een AED van categorie 1 mag bediend worden door zowel professionele als niet-professionele gebruikers. Het is dus niet verplicht een opleiding te volgen. Toch wordt de kwaliteit van de reanimatie sterk bepaald door de hulpverlener. Een opleiding is dus onmisbaar. Mensen redden mensen. Bekijk al onze reanimatie en AED-opleidingen.

Opgelet! Deze wet geldt enkel voor toestellen van categorie 1. De AED-wetgeving maakt een onderscheid tussen een AED van categorie 1 en AED van categorie 2. Categorie 1 is een AED zonder scherm en categorie 2 is een AED met een scherm waarop het hartritme van de patiënt wordt getoond, deze laatste zijn enkel geschikt voor professionele gebruikers.

Andere verplichtingen volgens de AED-wetgeving

Als je AED beschikbaar is in een openbare ruimte, is het wettelijk verplicht deze op te bergen in een verzegelde wandkast. Bekijk ons aanbod wandkasten. En om 100% zeker te zijn dat jouw AED altijd volledig gebruiksklaar is, is het een wettelijke verplichting om regelmatig de staat van het toestel te controleren.

Kom alles te weten over AED’s op onze AED-wiki.

Gebruik onze AED-onderhoudstemplate, beschikbaar via de knop hieronder. De controle van jouw toestel is in no time geklaard.

Download template (NL) Download template (FR)

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.