Frequently Asked Questions over AED’s

Vragen en antwoorden

Algemeen

Een AED, of Automatische Externe Defibrillator, is een levensreddend, draagbaar, medisch hulpmiddel. Het is een essentieel onderdeel van de reanimatie tijdens plots hartfalen. Je vindt defibrillatoren overal in het straatbeeld, bedrijven en publieke gebouwen en herkent ze aan het universele AED-teken. Een defibrillator is een geavanceerd medisch apparaat dat zo gebruiksvriendelijk is dat zelfs een kind het kan bedienen.

Er zijn een aantal fabrikanten en merken. De belangrijks zijn Philips, Zoll, Primedic en Stryker. Een defibrillator komt in verschillende afmetingen, kleuren en met verschillende specificaties. De keuze hangt ook af van de locatie waar je het toestel wil plaatsen. Laat je dus goed informeren over welk toestel het best past bij jouw omgeving.

CR2 in wandkast

Elke seconde telt bij een plotse hartstilstand. Jaarlijks krijgen 10.000 tot 15.000 Belgen ermee te maken. Je hebt maar liefst 13 keer meer kans om een hartstilstand te krijgen dan dat je zou sterven in een verkeersongeval.

De overlevingskansen na een hartstilstand nemen elke minuut af met bijna 10%. Aangezien de gemiddelde interventietijd van de hulpdiensten in België ongeveer 12 minuten bedraagt, betekent een AED vaak het verschil tussen leven en dood. De overlevingskansen van het slachtoffer verhogen van 5% tot meer dan 70%.

Wanneer je een AED aanzet of opent, begeleidt het je doorheen de volledige reanimatie. Je krijgt instructies om de elektroden op het slachtoffer te plakken. Zodra deze zijn bevestigd, voert het toestel automatisch een analyse van het hartritme uit. Via de elektroden analyseert het toestel de elektrische activiteit en bepaalt het of het slachtoffer een schokbaar ritme heeft. Meer weten? Lees onze blog over de werking van AED’s.

Een volautomatische AED stelt automatisch een diagnose van het hartritme en bepaalt of een schok nodig is. Het dient autonoom een elektrische schok toe als dit na analyse blijkt nodig te zijn. Je moet als gebruiker dus niet op een knop drukken.
Een semiautomatisch toestel geeft aan dat een schok nodig is. De hulpverlener moet op een knipperende schokknop duwen zodat het toestel een elektrische schok kan toedienen.

Beide type toestellen kunnen onmogelijk een schok toedienen als dat niet nodig is. In onze vergelijkingstabel zie je welke toestellen uit ons gamma vol- en semiautomatisch zijn.

AED-vergelijkingstabel

Een AED kopen of huren?

De prijs is afhankelijk van het type Automatische Externe Defibrillator dat je kiest. Dit varieert van 1.200 euro tot 2.500 euro. Het type hangt af van de omstandigheden waarin je het toestel zal gebruiken. Een AED voor een nat voetbalveld is heel anders dan eentje in een kantooromgeving.

Een overzicht van al onze toestellen vindt je in onze webshop. We begeleiden je graag om de juiste defibrillator voor jouw omgeving te kiezen.

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is: ‘wil ik enkel het toestel of een volledig pakket?’

Als je een AED koopt, koop je enkel het toestel aan. Je kan optioneel wel een onderhoudscontract afsluiten.
Als je een AED huurt, betaal je een éénmalige opstartkost van 249 euro. Daarna betaal je een vast bedrag per maand. Dat kan al vanaf 39 euro per maand exclusief btw. Je ontvangt dan een volledig pakket met all-in onderhoudscontract voor een periode van 5 of 7 jaar. Tijdens de hele huurperiode heb je nooit onverwachte kosten.

Al onze toestellen en pakketten vind je in onze webshop.
Of je het toestel nu koopt of huurt, je wordt altijd eigenaar van het toestel.

 • Een AED of Automatische Externe Defibrillator
 • De installatie van een wandkast
 • Een draagtas
 • Een snelle interventiekit
 • Een verzekering tegen schade en diefstal
 • Alle onderhoud
 • De registratie
 • Éenmalige investeringen
 • Een vervangtoestel tijdens reparatie

Plaatsing en onderhoud van de AED

Laat je defibrillator plaatsen door gespecialiseerde mensen. Zij staan garant voor een correcte installatie van het toestel. En kennen ook de beste locatie voor de wandkast en pictogrammen. Volledig in overeenstemming met de Belgische wetgeving. Lees ook onze blog over de meest gemaakte fouten bij de plaatsing van een AED.

Een goede bescherming van je AED is even belangrijk als de zorg voor het toestel zelf. Je kan het beschermen tegen breuk, water, stof, hitte en vorst. Maar ook tegen vandalisme en diefstal. Wanneer je je AED-toestel op een publieke locatie plaatst, ben je wettelijk verplicht om deze in een verzegelde kast te plaatsen. We raden echter sterk af om de kast volledig af te sluiten als je ze buiten plaatst.

Minimumvereisten van een beschermende wandkast:

 • De officiële groene AED-kleur om de herkenbaarheid te verhogen
 • De verplichte pictogrammen op A4-formaat
 • Bevestigd aan een muur
 • Voorzien van een kijkvenster, zodat je tijdens de maandelijkse controle het zegel niet moet verbreken
 • Voorzien van de wettelijke vermeldingen en voldoende verzegelingen
 • Door iedereen gemakkelijk te openen
 • Optioneel: een alarm dat afgaat bij de opening van de kast

Voor een buitenkast is het daarnaast ook belangrijk dat er een verwarmingselement beschikbaar is, zodat de temperatuur altijd minstens 5 graden Celsius is. Ook als het buiten -25 graden Celsius zou zijn.

Staat je AED in een openbare ruimte? Dan ben je wettelijk verplicht om deze op te bergen in een verzegelde wandkast.

Om 100% zeker te zijn dat je AED altijd volledig gebruiksklaar is, ben je ook verplicht om regelmatig de staat van het toestel te controleren. Dit kan volledig zorgeloos met de Rotaid 24/7, een kast die remote monitoring mogelijk maakt.

Al onze AED’s voeren op geregelde tijdstippen zelftesten uit. Het enige wat je moet doen is maandelijks controleren of het toestel nog gebruiksklaar is. Dat kan heel eenvoudig door naar de statusindicator te kijken. Afhankelijk van het toestel zal dit een groen knipperlichtje zijn of lees je de melding ‘ok’. Indien er toch een probleem is, geeft de AED dit visueel en/of auditief aan.

Bij alle AED’s moeten 2 onderdelen regelmatig worden vervangen/onderhouden:

 1. De elektroden: afhankelijk van het type vervang je om de 2 à 5 jaar.
 2. De batterijen: afhankelijk van het type vervang je ze om de 2 à 6 jaar

Sommige AED’s, zoals de Lifepak CR2 en de ZOLL AED 3, kan je vanop afstand je defibrillator monitoren. Deze AED’s geven een automatische foutmelding indien onderdelen toe zijn aan vervanging of als het toestel in gebruik is.

We nemen alle AED-toestellen altijd gratis op in ons intern informatie systeem waarmee we de verschillende locaties opvolgen. Je krijgt automatisch een verwittiging wanneer je de elektroden of batterijen moet vervangen. Maak je gebruik van onze all-in onderhoudsservice? Dan vervangen we steeds voor de vervaldatum de elektroden en/of batterijen.

Onderhoudstemplate NL

Een AED gebruiken

Je gebruikt een defibrillator bij levensbedreigende hartritmestoornissen die leiden tot een plotse hartstilstand. Let wel, dit is niet hetzelfde als een hartaanval. Bij hartstilstand is de elektrische activiteit van het hart zo chaotisch dat er geen bloed meer kan circuleren.

Een AED behandelt 2 ritmes:

 • Ventriculaire tachycardie zonder pulsatie (afgekort VT-V-Tach)
 • Ventriculaire fibrillatie (afgekort VF of V-Fib)

Een AED heeft doorgaans maar 1 of 2 knoppen: de aan/uit-knop en eventueel een schokknop (enkel bij semiautomatische toestellen). Zodra je de defibrillator aanzet, begeleiden gesproken en eventueel visuele instructies je tijdens het hele reanimatieproces.

 1. De eerste instructie is altijd hetzelfde: de hulpdiensten bellen en de borstkas van het slachtoffer ontbloten.
 2. Daarna breng je de 2 zelfklevende elektroden op de borstkas aan. Hoe je dat doet, staat afgebeeld op de elektroden en op het AED-toestel.
 3. Wanneer je de elektroden hebt aangebracht, start de AED automatisch met de analyse van het hartritme. Je krijgt hierbij de instructie om het slachtoffer niet aan te raken. Er is maar 1 AED die toelaat om te reanimeren tijdens de analyse van het hartritme, de Lifepak CR2 van Stryker.
 4. Als de defibrillator vaststelt dat het gaat om een plotse hartstilstand, geeft het toestel autonoom een schok (bij een volautomatisch toestel) of vraagt het toestel om op de knipperende schokknop te drukken (bij een semiautomatisch toestel).
 5. Het is altijd nodig om te reanimeren. Of de schok nu nodig was of niet. Ook bij de hartmassage en de beademing helpen de AED-toestellen je. De AED’s van ZOLL en de Lifepak CR2 laten toe om live feedback te geven over de kwaliteit van de reanimatie.
 6. Elke 2 minuten voert het toestel een nieuwe analyse uit om na te gaan of een extra schok nodig is.

Je blijft de instructies van het toestel volgen tot de hulpdiensten arriveren en de reanimatie overnemen.

Ja. Een AED van categorie 1 mag worden bediend door zowel professionele als niet-professionele gebruikers volgens het Koninklijk Besluit van 21 april 2007. Je bent dus niet verplicht om een opleiding te volgen. De hulpverlener heeft wel een groot effect op de kwaliteit van de reanimatie. Een opleiding is dus eigenlijk onmisbaar. Meer informatie hierover vind je op de website van ons opleidingsinstituut Six Minutes.

Neen. Het is onmogelijk om een defibrillator verkeerd te gebruiken. De defibrillator bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok nodig is om het slachtoffer te helpen. Je kan dus geen schok toedienen die niet nodig is.

Er zijn ook geen specifieke vereisten om een AED te gebruiken. Ze zijn zo ontworpen dat ook iemand die geen reanimatieopleiding heeft gevolgd, het toestel kan gebruiken. Idealiter heeft iedereen de reanimatietechnieken onder de knie. Je kan deze onderhouden door onze EHBO en reanimatie-opleidingen te volgen.

Sommige AED’s kan je gebruiken bij kinderen. Bij kinderen van 1 tot 8 jaar of minder dan 25 kg is het aanbevolen om pediatrische elektroden of de kindermodus te gebruiken. Het is niet de bedoeling dat het inschatten van de leeftijd of het gewicht van het kind de reanimatie vertraagt. Als je twijfelt, kan je het toestel in ‘volwassenen’-modus gebruiken.

De kindermodus verlaagt het energieniveau van de schok. De kindermodus schakel je in via aparte elektroden of met een sleutel of knop. Ook bij kinderen is het onmogelijk een defibrillator verkeerd te gebruiken. Op sommige toestellen kan je de kindermodus inschakelen door een baby-/kindsleutel te gebruiken of een knop in te duwen. Dit bespaart meer tijden dan het wisselen van elektroden. Sommige toestellen zijn hier beter voor geschikt dan andere.

Ja, altijd. Een pacemaker helpt enkel bij te trage hartslagen (bradycardie). Het stimuleert het hart door elektrische impulsen te verzenden. Dit kan voor ‘ruis’ zorgen wanneer een defibrillator een automatische analyse uitvoert.

Het is aangewezen om een toestel te gebruiken met pacemaker- of artefactdetectie. Hierdoor kan het toestel het pacemakersignaal automatisch wegfilteren, zodat het het signaal niet fout interpreteert als een normaal of niet-schokbaar hartritme. Al onze AED’s beschikken over pacemakerdetectie.

De locatie van een AED

AED’s vind je overal. Op publieke plaatsen zoals sportscholen, winkelcentra, restaurants, bedrijven en andere drukbezochte plaatsen. Ze zijn best strategisch geplaatst, zodat ze gemakkelijk toegankelijke en onmiddellijk beschikbaar zijn in geval van nood. In België worden deze levensreddende toestellen nog te vaak binnen geplaatst, gelukkig willen steeds meer bedrijven hun buurt hartveilig maken en plaatsen ze hun AED buiten zodat die steeds beschikbaar is.

Sinds september 2008 heeft het International Liaison Committee on Resuscitation beslist over een universeel AED-teken dat overal ter wereld moet worden gebruikt om de locatie van een defibrillator aan te duiden. In België staat er vaak ‘AED’ onder het logo. In Wallonië ‘DEA’.

AED Pictogram
aed checklist

Ontvang een gratis offerte

√ AED aan de beste kwaliteit & prijs

√ Automatisch Externe Defibrillator aangepast aan jouw omgeving & noden

JA, IK WIL EEN GRATIS OFFERTE

Reanimatieopleidingen en training

Meer info & reservatie
Meer info & reservatie
Meer info & reservatie
logo AMBU
ZOLL logo
Rotaid AED cabinets