Het verschil tussen een hartstilstand, hartfalen en hartinfarct

verschil hartstilstand en hartfalen

Met een AED stijgt je kans op overleven tot 70%. Maar wat is nu het verschil tussen een hartstilstand, hartfalen en hartinfarct?

 

HARTSTILSTAND

Bij plots hartfalen of hartstilstand stopt het hart met pompen en wordt er geen bloed meer door het lichaam vervoerd. Ook de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt. Het slachtoffer verliest daarom heel snel het bewustzijn en stopt met ademen. Een snelle reactie is dus noodzakelijk. Start onmiddellijk met de reanimatie, gebruik een AED.

 

HARTFALEN

Hartfalen is een verzamelnaam voor verschijnselen en klachten waarbij het hart minder goed werkt waardoor de pompfunctie langzaam afneemt en er dus onvoldoende bloed door het lichaam stroomt. In het begin zal je hier niet veel van merken maar na verloop van tijd onstaan er klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht. Vaak ontstaat hartfalen na een hartinfarct of langdurige hoge bloeddruk.

 

HARTINFARCT

Bij een hartinfarct of hartaanval geraakt een bloedvat van het hart afgesloten en blokkeert daarmee de toevoer van zuurstof naar een deel van de hartspier. Vaak ligt het verkalken van een kransslagader aan de basis hiervan, waardoor er een bloedklonter ontstaat. De meest voorkomende symptomen zijn een drukkende pijn op de borst, zweterig, kortademig en pijn in de linkerarm.

Je kent nu het verschil tussen plots hartfalen (of harstilstand), hartfalen en een hartinfarct. Maar wat kan je doen als dit bij één van je collega’s, klanten of familieleden gebeurt? Hieronder een overzicht.

verschil hartfalen, hartstilstand en hartinfarct

Download de 10 goede reflexen bij een hartstilstand

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.