Product review: ZOLL AED 3

ZOLL AED3

De ZOLL AED 3 is een ééntalige automatische externe defibrillator die ontworpen is om onervaren hulpverleners doorheen het hele reanimatieproces te begeleiden. De nadruk ligt daarbij op CPR van hoge kwaliteit en, indien nodig, het toedienen van een levensreddende schok.

Het AED-toestel is volledig uitgerust en geschikt om zowel kinderen als volwassenen optimaal te helpen dankzij de baby/kindknop. Duidelijke, kleurrijke afbeeldingen op het LCD-scherm gecombineerd met gesproken instructies zorgen voor duidelijkheid in moeilijke omstandigheden. Er bestaat zowel een semi- als een volautomatische variant.

defibrillator gebruiken

Unboxing

De AED 3 wordt compleet geleverd inclusief de nodige unipads, batterij en interventiekit. Je hoeft enkel de batterij in het toestel te stoppen en de pads in te klikken. Het toestel voert automatisch een zelftest uit en maakt duidelijk wanneer het klaar is voor gebruik.

ZOLL AED3 batterij

Het pakket bestaat uit:

Opgepast: het is niet nodig het toestel af en toe aan te zetten om de werking te controleren. Dat is nadelig voor de levensduur van de batterij. De ZOLL AED test zichzelf wekelijks of dagelijks naargelang de instellingen.

Werking

 • Bij een inzet

Bel altijd eerst de hulpdiensten via het noodnummer 112.

 1. Druk op de duidelijke aan/uitknop en de AED3 zal onmiddellijk starten met het geven van instructies. Ook op het LCD-scherm verschijnen onmiddellijk instructies om de elektroden correct te kleven.
  ZOLL AED3 handleiding
 2. Plaats de CPR-D padz,die je achteraan het toestel kan vinden, op de ontblote huid van de patiënt. De CPR-sensor plaats je zoals aangegeven tussen de tepels en het midden van het borstbeen. Een kledingschaar zit standaard meegeleverd bij de elektroden.
  ZOLL AED3 pads
 3. Als de elektroden goed geplaatst zijn vraagt het AED-toestel de patiënt niet aan te raken, de analyse van het hartritme zal nu automatisch worden uitgevoerd. Inclusief het opladen om eventueel een schok toe te dienen duurt dit een 8-tal seconden.
 4. Druk op de knipperende schokknop als het toestel daarom vraagt. Bij de volautomatische uitvoering vraagt het toestel om de patiënt niet aan te raken en waarschuwen dat de schok zal worden toegediend. Als een schok niet noodzakelijk is krijg je de instructie om te starten met de reanimatie.
  ZOLL schokknop
 5. Reanimatiebegeleiding: Je krijgt uitgebreide aanwijzingen over de plaatsing van de handen, de juiste diepte van de borstcompressie en een metronoom die het juiste ritme aangeeft.
  ZOLL AED3 CPR hulp
  Het toestel zal conform de ERC-richtlijnen vragen om na 30 compressies twee beademingen toe te dienen. Dankzij het feedbacksysteem krijg je live instructies over de diepte en snelheid van de borstcompressies. De ZOLL AED3 zal aansporen sneller, trager of dieper te drukken als dat nodig is. Alle instructies worden ook weergegeven op het LCD-kleurenscherm. Je krijgt ook de diepte van de compressies te zien.
 6. Elke twee minuten voert het AED-toestel een nieuwe analyse uit van het hartritme van de patiënt. Daarbij zal steeds gevraagd worden het slachtoffer niet aan te raken. Blijf de instructies volgen tot de hulpdiensten kunnen overnemen.
Zelftesten

De ZOLL AED3 voert regelmatig (dagelijks of wekelijks afhankelijk van de configuratie) zeer uitgebreide zelftesten uit. Bij het plaatsen van een batterij of na inschakeling zal ook steeds een volledige zelftest plaatsvinden. Naast de interne componenten zullen ook de connectie en vervaldatum van de pads nagegaan worden.
Als de AED3 is aangesloten op het wifi-netwerk zal je onmiddellijk op de hoogte gebracht worden via mail als er een probleem is met de defibrillator. Sowieso geeft ook de duidelijke statusindicator op het toestel geen vinkje meer aan maar een ‘x’. Bovendien piept het toestel elke minuut bij een probleem.

Onderhoud

De AED 3 vergt nauwelijks onderhoud. Vijfjaarlijks dient de batterij vervangen te worden, net als de elektroden. De status-indicator regelmatig nakijken is het enige wat je hoeft te doen. Als de defibrillator aangesloten is op het wifi-netwerk kan dat ook steeds vanop afstand. Bovendien krijg je dan een mail bij een probleem tijdens de zelftest.

Technologie

Real CPR Help: real-time feedbacksysteem over de frequentie en diepte van de borstcompressies en ondersteuning van hulpverleners met geïntegreerde gesproken, tekstuele en zichtbare aanwijzingen.

De AED Plus geeft aanwijzingen zoals ‘Druk hard’ en ‘goede hartmassage’ om te begeleiden. Bovendien is alle info ook te zien op het lcd-scherm van de AED.

RapidShock Analyse: De kortste analyse tijd om pauzes van de reanimatie te minimaliseren.

Geïntegreerde pediatrische oplossing: De CPR Uni-pads zijn zowel bruikbaar voor volwassenen als kinderen. Zo verlies je geen kostbare tijd door elektroden te wisselen. Je hoeft enkel op de duidelijk baby/kindknop te drukken.

Wifi-connectie: Om je AED3 makkelijk vanop afstand te monitoren kan deze aan een wifi-netwerk gekoppeld worden. Zo krijg je onmiddellijk melding als er een fout zou zijn tijdens de zelftest en ben je er zeker van dat de defibrillator altijd klaar is voor gebruik.

Accessoires

De standaardlevering van de AED3 omvat de uni-pads en batterij. Daarnaast is ook een draagtas beschikbaar voor mobiel gebruikte toestellen. De AED3 trainer ziet er exact uit zoals het echte toestel

ZOLL Draagtas AED3

AED3 Trainer

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.