12 september is Internationale EHBO-dag. Doe jezelf een cursus cadeau!

Internationale EHBO-dag. Doe jezelf een cursus cadeau!

Plots hartfalen kan iedereen overkomen, op elk moment. Een angstaanjagende gedachte, vooral omdat een slachtoffer zelden de tijd heeft om aan te geven dat er wat mis is. Heel anders dan bij de meeste hartaanvallen gaat het immers om een elektrisch probleem met het hart dat onmiddellijke hulp vergt. Per minuut die voorbijgaat zonder reanimeren gaat 10% overlevingskans verloren. Een goede EHBO-opleiding kan hierbij het verschil maken.

verschil tussen hartaanval en plots hartfalen
verschil tussen hartaanval en plots hartfalen
Het verschil tussen plots hartfalen en een hartaanval

Er zijn slechts twee vragen die je je moet stellen vooraleer je start met een reanimatie:
1. Is het slachtoffer bij bewustzijn?
2. Is er normale ademhaling?

Als het antwoord twee maal ‘neen’ is, dien je zo snel mogelijk te starten met de reanimatie. Tegelijkertijd moeten ook de hulpdiensten verwittigd worden via het nummer 112 en moet een andere omstaander zo snel mogelijk een AED-toestel tot bij het slachtoffer brengen. Idealiter bevindt zo’n toestel zich op maximaal 3 minuten van het slachtoffer. Helaas is er in ons land nog werk aan de winkel op dat vlak. En dat terwijl een defibrillator het verschil kan maken na een plots hartfalen: de elektrische schok die het toestel toedient krijgt het hart opnieuw aan de praat.

Een Automatische Externe Defibrillator gebruiken is erg eenvoudig. Alle defibrillatoren zullen je doorheen het hele reanimatieproces begeleiden en zijn ontworpen zodat iedereen ze zonder risico kan gebruiken. Toch is een reanimatie- of EHBO-opleiding belangrijk.

Waarom een EHBO-cursus volgen?

Iemand reanimeren is gelukkig geen dagelijkse bezigheid. Maar dat maakt wel dat zo’n 80% van de Belgen niet weet hoe te reageren op een medisch noodgeval, zoals plots hartfalen. Tijdens een EHBO- of reanimatiecursus leer je wat je precies moet doen in de meest voorkomende situaties, en je leert onder andere hoe je snel een hartfalen kan herkennen. Het gaat dan voornamelijk om het ‘normaal’ ademhalen. Nogal wat patiënten vertonen immers het zogenaamde ‘gasping’. Hoewel het lijkt alsof het slachtoffer nog ademt, gaat het om iets heel anders dan een normale ademhaling en moet zo snel mogelijk gestart worden met reanimeren.

Een AED kan levens redden. In combinatie met een goede EHBO-cursus ben je optimaal voorbereid op iets wat je hopelijk nooit nodig hebt. 12 september is internationale EHBO-dag. Waarom doe je jezelf of je collega’s geen cursus cadeau?

Lees hier wanneer en hoe je je voor een EHBO-cursus kan inschrijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.