Op naar een hartveilig 2019: wat verandert er volgend jaar?

hartveilig 2019

Onze omgeving hartveilig maken, is een gedeelde missie van medische professionals, fabrikanten, verdelers, vrijwilligers, etc. In België hebben we echter nog een lange weg te gaan. Elk jaar krijgen ongeveer 10.000 Belgen een plotse hartstilstand. De gemiddelde kans op overleven schommelt tussen de 5 en 10%. In Nederland ligt dat percentage boven de 25%. Vooral de snelle toegang tot reanimatie speelt een belangrijke rol in dat verschil tussen Nederland en België.

 

Het goede nieuws is dat we de overlevingskansen in België (relatief) makkelijk kunnen doen stijgen. De toegang tot AED’s verbeteren, inzetten op de meest recente en efficiënte technologie, vrijwilligersnetwerken opzetten die snel een reanimatie kunnen opstarten, de nieuwe reanimatierichtlijnen opvolgen en zo snel mogelijk implementeren: het zijn maar enkele van de mogelijkheden. Wat er concreet in 2019 al verandert in de sector én bij CardioService om de hartveiligheid in België op te krikken, hebben we hieronder kort samengevat.

 

1. Nieuwe Primedic HeartSave-serie

Tijdens de Medica-beurs in Düsseldorf afgelopen november stelde Primedic hun vernieuwde gamma HeartSave AED’s voor. Die krijgen er vanaf eind volgend jaar 2 belangrijke nieuwe functionaliteiten bij:

  • Reanimatiefeedback: het toestel meet live of de reanimatie goed uitgevoerd wordt en stuurt bij via positieve feedback
  • Remote monitoring: je kan de status van je AED vanop afstand controleren en meteen actie ondernemen indien nodig

 

2. AHA hertekent reanimatierichtlijnen

De American Heart Association (AHA) publiceert, net als de European Resuscitation Council overigens, elke vijf jaar een update van haar reanimatierichtlijnen. Die updates zijn voor beide verenigingen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en liggen veelal in mekaars verlengde. Alleen publiceert de AHA voor 2019 een tussentijdse update, en die is van belang. Tijdens een reanimatie-opleiding zal het immers nodig zijn om te beschikken over oefenmateriaal dat ook feedback geeft over de diepte en frequentie van borstcompressies. De poppen van Laerdal bijvoorbeeld geven nu al standaard feedback over de kwaliteit van een reanimatie.

 

3. Aanbod opleidingen wordt uitgebreid

Om ervoor te zorgen dat meer mensen weten hoe te reageren bij plots hartfalen van een collega, familielid, vriend of een toevallige voorbijganger, breidt CardioService het huidige aanbod opleidingen verder uit. Naast de bedrijfstrainingen, starten we vanaf 2019 met een open aanbod waaraan elke geïnteresseerde kan deelnemen. Met vragen over onze opleidingen kan je – in afwachting van de opleidingswebsite – hier terecht.

 

4. Psychologische bijstand standaard voorzien na reanimatie

Reanimeren is een intense ervaring, waarop elke hulpverlener of getuige op zijn/haar manier reageert. Om de betrokkenen daarin beter te ondersteunen, biedt CardioService klanten vanaf 1 januari standaard psychologische bijstand aan. Concreet betekent dit dat elke keer je AED gebruikt werd, we samen bekijken hoe we je kunnen helpen de reanimatie te verwerken. De extra dienst wordt gratis toegevoegd aan de huidige onderhoudscontracten. Meer info hierover vind je in deze blog.

 

5. Burgernetwerken bieden eerste hulp: EVapp wordt nationaal uitgerold

Enkele weken geleden was het uitgebreid in het nieuws: EVapp, de smartphone-app die bij die bij een hartstilstand medisch geschoolde vrijwilligers mobiliseert om de tijd tot de aankomst van de urgentiedienst te overbruggen én de snelste weg naar een AED wijst, is de pilootfase voorbij en zou uitgerold kunnen worden in het hele land. Voorwaarde: genoeg vrijwilligers vinden die zich aanmelden, en genoeg AED’s laten registreren om snel hulp te kunnen bieden. Wij contacteerden intussen al een deel van onze klanten om hen te vragen hun AED’s te registereren. Met groot succes: op enkele dagen tijd konden we al 175 AED’s toevoegen aan het EVapp netwerk, en we verwachten er in de komende maanden nog duizenden. Nog geen mail van ons ontvangen? Dan volgt die snel. Of neem het heft in handen en registreer je AED hier.

 

Op naar een gezond en hartveilig 2019!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.