Meer overlevingskansen bij plots hartfalen: CardioService voegt 1.000 AED-toestellen toe aan burgerhulpverleningsnetwerk EVapp

cardioservice evapp

Meer AED-toestellen en EVapp-vrijwilligers nodig voor snellere en meer efficiënte eerstehulpverlening in België

Wemmel, 26 december 2019 — Elk jaar worden ongeveer 10.000 Belgen slachtoffer van plots hartfalen buiten het ziekenhuis. De gemiddelde kans op overleven schommelt tussen de 5 en 10%. Dat is weinig, maar het goede nieuws is dat we die overlevingskansen kunnen verhogen door het netwerk van burgerhulpverleners in EVapp en de toegang tot AED’s te verbeteren. CardioService, de grootste verdeler van AED-toestellen in België, slaat de handen in mekaar met het burgerhulpverleningsnetwerk EVapp om het beschikbare AED-netwerk uit te breiden en de overlevingskansen bij hartfalen te verhogen. Na één week kon CardioService EVapp al toegang geven tot 1.000 extra AED’s.

 

Levensreddend burgernetwerk

De smartphone-applicatie EVapp (Emergency Volunteer Application) mobiliseert bij een plots hartfalen medisch geschoolde vrijwilligers om de tijd tot de aankomst van de urgentie-diensten te overbruggen. “Zodra iemand via het noodnummer 112 de hulpdiensten verwittigt, worden via de applicatie de EVapp-vrijwilligers in de buurt gecontacteerd”, legt Dr. Steven Vercammen, voorzitter van EVapp uit. “Wanneer deze persoon de oproep aanvaardt, zal hij of zij door de app begeleid worden naar de locatie van het noodgeval. Tegelijk vertelt EVapp ook waar de meest nabije AED zich bevindt. Op deze manier zorgt de applicatie dat de tijd gebufferd wordt tot aankomst van de urgentiediensten. Door het sneller toedienen van eerste hulp en het gebruik van een AED worden de overlevingskansen van een slachtoffer substantieel verhoogd.”

Na een succesvol testproject met hulp van de stad Hoogstraten bekijkt de vzw momenteel de noodzakelijke stappen om het systeem ook verder uit te bereiden. De ambitie is om EVapp weldra in heel België toegankelijk te maken, en in totaal 1% van de bevolking zich te laten registreren. Want hoe meer mensen zich registreren, hoe meer levens er kunnen worden gered.

 

 

 

Zoveel mogelijk AED’s laten registeren

Om dit project uit te rollen, heeft EVapp EHBO-getrainde burgers nodig die mensen in nood helpen. Maar ook een makkelijke toegang tot AED’s speelt een grote rol. Want hoe meer AED’s er voor hulpverleners beschikbaar zijn, hoe groter de kans op een succesvolle reanimatie. Deze toestellen zijn namelijk zo ontworpen dat iedereen ze kan gebruiken, omdat ze een hulpverlener begeleiden bij iedere stap van de interventie.

CardioService werkt mee aan het EVapp-project door enerzijds aan al zijn klanten (zoals bedrijven en gemeentes) te vragen om hun toestellen te laten registreren in het levensreddende EVapp-netwerk, zodat ze zichtbaar worden voor hulpverleners. “Na een eerste bevraging bij onze klanten zijn we erin geslaagd om op enkele dagen tijd meer dan 1.000 AED’s toe te voegen aan het EVapp-netwerk”, zegt Benny Van Crombrugge van CardioService. “Onze ambitie is om in een korte tijd naar een veelvoud van dit cijfer te gaan.” Anderzijds pleit CardioService ervoor de toestellen zoveel mogelijk openbaar beschikbaar te maken in buitenkasten; met name aan gevels van bedrijven, sporthallen, zwembaden, en op andere plekken waar veel mensen samenkomen.

 

Een goedgeschoolde vrijwilliger doet de kans op overleven aanzienlijk stijgen.

Benny Van Crombrugge legt uit: “Om meer levens te redden is het absoluut nodig dat het EVapp-systeem verder wordt uitgerold in België en dat instanties, bedrijven, gemeenten en particulieren die een AED ter beschikking hebben deze ook laten registeren in de EVapp-database. In Nederland ligt de kans op het overleven van een plots hartfalen drie keer zo hoog – precies omdat er tien keer meer AED-toestellen beschikbaar zijn dan in België, maar ook omdat het aantal EHBO-vrijwilligers in burgerhulpverlening er een pak hoger ligt dan hier, en dat cijfer moet dringend omhoog. Daarom pleiten beide organisaties er ook voor dat meer mensen een EHBO-cursus volgen en zich laten registreren bij EVapp. Een goedgetrainde vrijwilliger die snel ter plaatse is en kan starten met een reanimatie, zal de kans op overleven van een plots hartfalen namelijk aanzienlijk doen stijgen.”

 

Meer informatie over het burgernetwerk en over hoe je je kan aanmelden als EVapp-vrijwilliger vind je op www.EVapp.org.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.