Is elke AED kindvriendelijk?

aed bij kinderen

Misschien heb je ze al gezien in de sportclub van je zoon of dochter: een AED in geval van nood. Maar mag elke AED bij kinderen gebruikt worden?

 

Volgens de richtlijnen van de ERC is het gebruik van een AED veilig en succesvol bij kinderen ouder dan 1 jaar. In geval van nood mogen alle AED’s gebruikt worden bij kinderen, al zijn sommige beter geschikt dan andere:

  • Voor kinderen van 1 tot 8 jaar of minder dan 25kg wordt sterk aanbevolen ‘pediatrische elektroden’ of kinderelektroden te gebruiken. Een aantal AED-toestellen heeft ook een pediatrische knop waardoor je met dezelfde elektroden ook kinderen optimaal kan behandelen. Deze verlagen het energieniveau van de schok.
  • Vanaf de leeftijd van 8 jaar of meer dan 25kg gebruik je de standaard elektroden voor volwassenen.

 

Welke AED’s beschikken over pediatrische elektroden?

Veel verschillende merken bieden pediatrische elektroden aan zoals de ZOLL AED Plus,  Lifepak-toestellen van Physio-Control. Voor de Philips HS1 bestaan pediatrische defibrillatiecassettes.

Download overzicht AED-toestellen CardioService

 

Zijn er andere oplossingen?

Een andere oplossing vind je bij de Philips HeartStart FRx en de HeartStart FR3.

Daar zijn geen aangepaste elektroden nodig, maar beschikken over een ‘baby-/kindsleutel’. Doordat je de pads niet moet verwisselen bij de reanimatie van een kind, bespaar je tijd en vermijd je verwarring. Ook vallen de onderhoudskosten van dubbele elektroden weg. Deze toestellen mogen bovendien als enige op de markt worden ingezet bij baby’s jonger dan 1 jaar.

Het volledige gamma van Primedic HeartSave defibrillatoren beschikt over een pediatrische knop, deze laat toe om met dezelfde elektroden kinderen optimaal te behandelen.

Ook de nieuwe Physio-Control Lifepak CR2 en  ZOLL AED3 beschikken over een kindknop zodat je met dezelfde elektroden jonge kinderen optimaal kan behandelen, zonder tijdsverlies en zonder extra kosten.

Wanneer je een AED koopt, is het belangrijk je goed te informeren. Voor elke toepassing en situatie bestaat de meest optimale oplossing. Contacteer ons, wij adviseren je graag bij het kiezen van jouw AED.

 

AED-informatiepakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.