Is elke AED kindvriendelijk?

aed bij kinderen

Misschien heb je ze al gezien in de sportclub van je zoon of dochter: een AED in geval van nood. Maar mag elke AED bij kinderen gebruikt worden? Volgens de richtlijnen van de ERC is het gebruik van een automatische externe defibrillator veilig en succesvol bij kinderen ouder dan 1 jaar. In geval van nood mogen alle toestellen gebruikt worden bij kinderen, al zijn sommige beter geschikt dan andere:

  • Voor kinderen van 1 tot 8 jaar of minder dan 25kg wordt sterk aanbevolen ‘pediatrische elektroden’ of kinderelektroden te gebruiken. Een aantal AED-toestellen heeft ook een pediatrische knop, waardoor je met dezelfde elektroden ook kinderen optimaal kan behandelen. Deze verlagen het energieniveau van de schok.
  • Vanaf de leeftijd van 8 jaar of meer dan 25kg gebruik je de standaard elektroden voor volwassenen.

 

Welke AED’s beschikken over pediatrische elektroden?

Veel verschillende merken bieden pediatrische elektroden aan zoals de ZOLL AED Plus. Voor de Philips HS1 bestaan pediatrische defibrillatiecassettes.

Download overzicht AED-toestellen CardioService

 

Zijn er andere oplossingen?

Een oplossing vind je bij de Philips HeartStart FRx.Daar zijn geen aangepaste elektroden nodig, maar de defibrillator beschikt over een ‘baby-/kindsleutel’. Doordat je de pads niet moet verwisselen bij de reanimatie van een kind, bespaar je tijd en vermijd je verwarring. Ook vallen de onderhoudskosten van dubbele elektroden weg. De Philips FRx mag bovendien als enige defibrillator op de markt worden ingezet bij baby’s jonger dan 1 jaar.

Kindknop

Het volledige gamma van Primedic HeartSave defibrillatoren beschikt over een pediatrische knop, deze laat toe om met dezelfde elektroden kinderen optimaal te behandelen.Ook de Physio-Control Lifepak CR2 en  ZOLL AED3 beschikken over een kindknop zodat je met dezelfde elektroden jonge kinderen optimaal kan behandelen. Zonder tijdsverlies en zonder extra kosten. Op de elektroden van deze toestellen staat ook steeds duidelijk afgebeeld hoe de pads gekleefd moeten worden bij jonge kinderen naast de meer gebruikelijke positie voor volwassenen.
Wanneer je een AED koopt, is het belangrijk je goed te informeren. Voor elke toepassing en situatie bestaat de meest optimale oplossing. Contacteer ons, wij adviseren je graag bij het kiezen van jouw defibrillator. AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.