Zomeruur en corona: nog meer kans op hartfalen?

zomeruur en hartfalen

Dit weekend schakelen we in de nacht van zaterdag op zondag weer over naar de zomertijd. Dat gebeurt intussen al vele jaren, ook al wordt steeds vaker het nut in vraag gesteld. Bovendien is ook de impact op de gezondheid groot: studies uit binnen– en buitenland hebben al aangetoond dat de eerste dagen na de invoering van het zomeruur de kans op hartfalen significant hoger is dan de rest van het jaar. 

 

Met name bij mensen met een medische voorgeschiedenis, zoals hoge bloeddruk of diabetes, kan het verstoren van de interne klok een gevaarlijk effect hebben op de interne werking van het lichaam. Sommigen vergelijken het met de werking van een auto: daar heb je ook verschillende (sets van) onderdelen die elk een eigen functie hebben maar toch met elkaar in verbinding staan.  

Het overschakelen naar zomeruur verandert de externe omstandigheden zonder dat onze interne klok hierop is voorbereid. Dat kan gevolgen hebben voor één of meerdere interne systemen en zo het hele lichaam in gevaar brengen. Zeker als die systemen ook op andere manieren al onder druk worden gezet. 

Met de huidige gevaren die risicopatiënten bedreigen, is het dus zaak om des te meer aandacht te besteden aan mogelijke symptomen bij zieken die kunnen duiden op een hartfalen. En om meteen in te grijpen als dit het geval is. Dat is niet evident bij permanent besmettingsgevaar.  

Meer dan ooit moeten we zorg dragen voor onszelf maar ook voor de mensen rondom ons. Dus: stay safe en stay alert! 
Bovendien mag je een AED altijd gebruiken. Je kan nooit fouten maken, ook niet in deze Corona-tijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.