Corona en reanimatie: aangepaste richtlijnen

Het corona-virus schudt alles dooreen. Ook de richtlijnen rond reanimatie zijn door het grote besmettingsgevaar aangepast. Een slachtoffer beademen is dezer dagen natuurlijk niet aangewezen. Maar wat mag/kan je wel nog doen wanneer je iemand in nood ziet?

 

Volgens de richtlijnen van de bevoegde instantie terzake, de Belgische Reanimatieraad (BRC), mag eerste hulp en reanimatie enkel als je eigen veiligheid voldoende kan worden gegarandeerd. In de huidige situatie is fysieke nabijheid wel degelijk een risico voor de veiligheid, dus is onder meer reanimeren zo goed als onmogelijk.

Daarom heeft de Belgische Reanimatieraad een aangepaste richtlijn opgesteld dat de hulpverlener in principe niet dichter dan anderhalve meter bij het slachtoffer mag komen. Als er een levensreddende handeling, zoals bijvoorbeeld een reanimatie, uitgevoerd moet worden, mag je enkel dichterbij het slachtoffer komen als je wegwerphandschoenen en een chirurgisch of FFP2-masker draagt. Anders is de kans op besmetting te groot.

Wat kan je wel doen?

Het is weinig waarschijnlijk dat je – als niet-professionele hulpverlener – een mondmasker bij de hand hebt, handschoenen kan je altijd bij een AED vinden in het interventiekitje.
Je beperkt je best tot wat je wel van op afstand kan doen als iemand onwel wordt:

  • de hulpdiensten verwittigen via 112;
  • het slachtoffer vanop afstand en stapsgewijs aanwijzingen geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen;
  • een familielid of vriend van het slachtoffer verwittigen;
  • het slachtoffer geruststellen en bij hem/haar blijven tot er hulp komt.

Gaat het om een reanimatie en heb je wel mondmaskers bij de hand? Breng er dan eventueel een aan bij het slachtoffer en start de borstcompressies. Er worden geen mond- op mondbeademingen gegeven.

Meer uitleg en onderstaande grafiek met de richtlijnen vind je op deze pagina van het Rode Kruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.