De 10 goede reflexen bij plots hartfalen

reflexen bij plots hartfalen

10.000 per jaar, 30 per dag. Een plotseling hartfalen buiten het ziekenhuis komt veelvuldig voor. Per minuut die verstrijkt zonder hulpverlening daalt de overlevingskans met 10%. Snel reanimeren is dus noodzakelijk, wat zijn goede reflexen bij plots hartfalen?

 

Het is belangrijk om de zogenaamde ‘keten van overleven’ te doorlopen in de juiste volgorde. Zorg eerst voor veiligheid. Zo garandeer je niet alleen de veiligheid van het slachtoffer, ook die van de hulpverlener en omstaanders. Daarna is het belangrijk de toestand van het slachtoffer te beoordelen: controleer of het slachtoffer reageert, open de luchtweg en controleer de ademhaling. Verwittig dan de hulpdiensten. Laat best een omstaander bellen naar 112 en stuur ook iemand om een AED. Het gebruik van een AED vergroot namelijk de overlevingskans tot 70%. Ben je alleen, verlaat het slachtoffer dan niet en ga door met reanimeren tot er hulp is.

De daaropvolgende stappen van de reanimatie zijn even belangrijk: beademing, hartmassage en het toedienen van een elektrische schok met een AED. Begin met 30 hartmassages gevolgd door 2 beademingen. Blijf dit herhalen en stop van zodra er een AED beschikbaar is. Activeer de AED, plaats de elektroden en volg de gesproken instructies. Wanneer er geen AED beschikbaar is, blijf je dit herhalen tot professionele hulp de reanimatie overneemt of het slachtoffer terug normaal ademt.

Download de 10 goede reflexen bij een hartstilstand

Ken jij alle stappen van een goede reanimatie? Doe de test en test je kennis over reanimatie.

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.