BTW-tarief verlaagt naar 6% voor AED’s

btw-tarief aed

CardioService heeft er jaren voor geijverd en eindelijk is het zover: het BTW-tarief voor een AED of Automatische Externe Defibrillator bedraagt binnenkort slechts 6%. Een AED wordt dus niet langer aanzien als een luxeproduct.

 

De overheid rekende 21% BTW aan op een AED, voor bedrijven die deze kunnen terugtrekken maakt dat niet uit want dat kan voor 100%. Voor veel sportclubs en verenigingen zorgde deze luxetaks voor een extra drempel. Niet erg consequent als je weet dat hart- en vaatziekten in België de belangrijkste doodsoorzaak blijven.
Hier is eindelijk verandering in gekomen: de regering verlaagt het BTW-tarief voor een defibrillator naar 6%, iets waarvoor CardioService al sinds 2011 ijvert. Deze verandering zal de investering voor gemeenten, sportclubs, scholen en bedrijven verlagen en zorgen voor meer hartveilige omgevingen vanaf 1 januari 2018.

“Het heeft jaren geduurd en de luxetaks van 21% heeft zonder twijfel heel wat verenigingen hun aankoop van een AED doen uitstellen maar we zijn bij CardioService zeer blij dat deze BTW-verlaging naar een meer rechtvaardige 6% gebracht zal worden. Wij verwachten dat de meest kwetsbare omgevingen waar veel mensen, jong en oud, samenkomen de plaatsing van een AED nu sneller zullen overwegen. ” Benny Van Crombrugge, zaakvoerder

 

Extra subsidies in Wallonië

In Wallonië besliste Minister van sport André Antoine in 2012 dat sportclubs of uitbaters van sportinfrastructuur en scholen tot 75% van de aankoopkost van een AED kunnen terugvorderen. In Vlaanderen moet nog vaak de volledige aankoopprijs zelf betaald worden, maar deze BTW-verlaging naar 6% brengt het kostenplaatje nu wel significant naar beneden. Een plotse hartstilstand zal niet langer als een luxeprobleem beschouwd worden. AED’s (geAutomatiseerde Externe Defibrillatoren) vergroten namelijk de overlevingskansen na een plots hartfalen tot 70%.

Ontdek in 5 stappen welke AED jouw omgeving nodig heeft of neem contact met ons op.

Ontdek jouw AED in 5 stappen

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.