Gebruik ik een AED als het slachtoffer een pacemaker heeft?

aed en pacemaker cardioservice

Gaan een AED en pacemaker goed samen? Maw gebruik je aan AED als het slachtoffer een pacemaker heeft? Het antwoord is eenvoudig: ja als het AED-toestel beschikt over een pacemaker- of artefactdetectie.

 

Bij te trage hartslagen (bradycardie) helpt een pacemaker, door elektrische impulsen te zenden, om het hart te stimuleren. Als zo’n patiënt te maken krijgt met plots hartfalen, zorgen de elektrische impulsen van de pacemaker voor een ‘elektrische ruis’ tijdens de automatische analyse die het AED-toestel uitvoert.

De analyse van de AED kan dus verstoord worden bij patiënten met een pacemaker, tenminste als de AED niet zou beschikken over pacemaker- of artefactdetectie. Het is dus aangewezen een AED te gebruiken met pacemaker-detectie.

 

Hoe werkt een AED met pacemaker-detectie?

De AED zal het pacemaker-signaal automatisch wegfilteren tijdens de analyse, zodat het niet fout kan worden geïnterpreteerd als een normaal, of niet-schokbaar hartritme. Alle kwalitatieve AED’s beschikken over deze functie, en dus ook alle AED’s aangeboden door CardioService.

Nog een tip: wanneer je door een litteken of zichtbare bobbel aan het sleutelbeen van de patiënt vermoedt dat er een pacemaker zit, plaats de elektroden daar dan niet rechtstreeks bovenop.

Meer informatie? Neem gerust contact op. Of weet je niet welk toestel te kiezen? Ontdek in 5 stappen welk toestel jij nodig hebt of download een overzicht van het CardioService-gamma.

Download overzicht AED-toestellen CardioService

 

AED-informatiepakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.