EVapp mobiliseert vrijwilligers bij plots hartfalen en gidst deze naar het dichtstbijzijnde AED-toestel

EVapp

Bij een reanimatie lijken minuten al snel uren en het kan even duren vooraleer de hulpdiensten ter plaatse zijn. Daarom start CardioService een samenwerking met EVapp, een smartphone-applicatie die medisch geschoolde vrijwilligers mobiliseert om bij een geval van plots hartfalen in je buurt te starten met de reanimatie, met gebruik van een AED, in afwachting van de hulpdiensten.

 

Wanneer iemand het slachtoffer is van plots hartfalen, verwittig je meteen de hulpdiensten via het Europese noodnummer 112. Maar zelfs wanneer er een hospitaal in de buurt is, kan het even duren vooraleer ze ter plaatse zijn. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met reanimeren, liefst met een automatische externe defibrillator. Tot op heden kunnen de hulpdiensten je niet vertellen waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. Daarom is EVapp in het leven geroepen.

EVapp of Emergency Volunteer Application is een app die bij een plots hartfalen vrijwilligers die een EHBO-cursus volgden mobiliseert om de tijd tot de hulpdiensten aankomen, te overbruggen. Wanneer een vrijwilliger de oproep aanvaardt, toont de app de locatie van het slachtoffer en geeft ook een overzicht van alle nabije AED’s. Zo kan de reanimatie sneller gestart worden en wordt de overlevingskans enorm verhoogd. Wanneer je geen smartphone hebt, stuurt EVapp een SMS om je te waarschuwen. Het project is momenteel enkel actief in Hoogstraten maar wil uiteraard uitrollen in heel Vlaanderen.

Om vrijwilligers te gidsen naar jouw AED-toestel moet deze opgenomen worden in een databank. Hoe meer AED’s er worden opgenomen in de databank, hoe sneller geholpen kan worden. Is jouw AED momenteel moeilijk beschikbaar en wil je deze graag publiek toegankelijk maken? Hang hem dan in een buitenkast en maak je AED levensreddend voor iedereen.

CardioService zal al zijn bestaande klanten vragen of zij graag hun AED-toestel in het EVapp-netwerk willen opnemen, is dat het geval dan gebeurt dit kosteloos. Alle nieuwe klanten krijgen deze vraag bij installatie van hun AED-pakket.

 

Wil je graag zelf vrijwilliger worden in het EVapp-netwerk? Dat kan. Klik op deze link om deel uit te maken van het EVapp-project. Daarvoor is het volgen van een erkende EHBO-training noodzakelijk, vraag ons zeker naar de mogelijkheden!

 

AED-informatiepakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.