De ultieme save op het tennisveld

De ultieme save op het tennisveld cover

Luc Despiegelaere uit Knokke is een straffe kerel. Zestig jaar geleden speelde hij grandslamtennis op Roland Garros. Nu, op zijn 81ste, vind je hem nog steeds op de tennisvelden. Dat heeft hij sinds kort ook te danken aan 2 beschermengelen, die gelukkig aanwezig waren toen Luc bezweek tijdens een wedstrijd: Louis Devos en het AED-toestel van de club.

Louis: “Mijn vriendin en ik hadden Luc eerder aan het werk gezien en waren onder de indruk van wat hij op zijn 81ste nog kan. We wilden hem van nabij bewonderen en zaten dus dicht bij het tennisveld. Daardoor zag ik dat hij het moeilijk kreeg: zware ademhaling, rood aanlopen, enz. Toen hij bezweek, wist ik meteen dat het ernstig was. Dankzij mijn verpleegopleiding kon ik snel reageren en vroeg ik meteen om de hulpdiensten te bellen. Terwijl ik de hartmassage toediende – 30 maal pompen, zoals ik het had geleerd, – werd de AED gebruiksklaar gemaakt. We hebben een schok toegediend en toen opnieuw gepompt en beademend. En toen reageerde zijn lichaam weer. Even later kwamen de hulpdiensten aan.”

“Een AED geeft je wel aanwijzingen, maar het is veel eenvoudiger om rustig en gericht te handelen als je regelmatig op zo’n situaties oefent.”

Luc heeft dus zijn leven aan jou te danken?

Louis: “De eigenaar van de club had ook een EHBO-cursus gevolgd, dus mogelijk had ook hij hem kunnen redden. Maar dankzij mijn opleiding en de reanimatietrainingen die ik als redder aan zee regelmatig krijg, was het voor mij eenvoudig om de juiste handelingen uit te voeren zonder tijd te verliezen. Een AED geeft je wel aanwijzingen, maar het is veel eenvoudiger om rustig en gericht te handelen als je regelmatig op zo’n situaties oefent.”

Zou hij het zonder AED hebben gehaald?

Louis: “Ik denk dat de schok van de defibrillator beslissend is geweest bij de redding. Dit bewijst dat de aanwezigheid van een AED in openbare ruimtes en zeker bij sportterreinen echt cruciaal is. Maar het is ook erg belangrijk dat de AED duidelijk zichtbaar en snel vindbaar is. Elke minuut die je op zo’n moment verliest met zoeken kan fataal zijn.”

Het bewijst ook hoe belangrijk een opleiding in het gebruik van een AED is?

Louis: “Niet één opleiding, maar een basistraining en liefst een jaarlijkse herhaling. Enkel zo kweek je de vaardigheid en koelbloedigheid om te doen wat ik heb gedaan.”

Luc is je in elk geval eeuwig dankbaar!

Louis: “Waar ik het meeste voldoening van heb, is dat ik sindsdien al een balletje met hem heb kunnen slaan. Competities en tornooien zullen er voor hem waarschijnlijk niet meer in zitten, maar hij kan toch weer zijn hobby beoefenen!”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.