Subsidieert Vlaanderen AED’s?

wat kost een AED?

AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) vergroten de overlevingskansen bij plots hartfalen tot 70%. Toch subsidieert Vlaanderen, in tegenstelling tot Wallonië, de aankoop ervan niet. En dat terwijl hart- en vaatziekten in België, net zoals in andere industrielanden, de belangrijkste doodsoorzaak blijft.

 

In Wallonië besliste Minister van sport André Antoine dat sportclubs of uitbaters van sportinfrastructuur tot 75% van de aankoopkost van een AED kunnen terugvorderen. In Vlaanderen moet iedereen de volledige aankoopprijs zelf betalen. Meer nog: een hartstilstand was zelfs een luxeprobleem. Zo rekende de overheid 21% BTW aan op een AED. Gelukkig kwam hier al verandering in. Intussen betaal je 6% BTW op je AED, en die is 100 aftrekbaar in de vennootschap.

Dat is voor veel verenigingen, gemeenten en sportclubs een grote investering. Gelukkig is het ook mogelijk een toestel te huren, wat de kost draaglijker maakt.

 

Vlaamse subsidies vergroten de kans op overleving

De Vlaamse overheid zou elk jaar zo’n 10.000 mensen kunnen redden. De realiteit is anders. In ons land zijn er maar 10.000 AED’s te vinden, dat is één per 1.100 inwoners. Een kleine vergelijking: in Nederland staan er ongeveer 120.000. Meestal is er in België dus geen AED beschikbaar wanneer nodig en daardoor blijft de kans op overleving van een plots hartfalen in België zeer klein. Lees hier waarom je niet moet twijfelen om een AED te plaatsen.

In België bestaan er wel verplichtingen rond brandblussers bijvoorbeeld. Ze moeten aanwezig zijn in elke wagen, elk flatgebouw en elk bedrijf. Wij willen graag een defibrillator toevoegen aan dat lijstje. In België zijn er miljoenen brandblussers, maar je vindt hier amper 10.000 AED’s. Voor beide aankopen kan je stellen: je hoopt hen nooit te moeten gebruiken. Ze zijn beschikbaar wanneer nodig, want op het cruciale moment kan je daarmee het verschil maken.
Benieuwd naar welke AED jij nodig hebt? Bekijk hier alle modellen die CardioService je kan aanbieden.

 

AED-informatiepakket
Informatie over defibrillator en reanimeren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.