CardioService en HeartSaver helpen bij hartverwarmende actie voor een veiliger België

CardioService en HeartSaver helpen bij hartverwarmende actie voor een veiliger België

Van 4 maart tot en met 31 maart kunnen de klanten van 62 Spar Colruyt Group-winkels via een crowdfunding-actie meesparen voor de aankoop van een automatische externe defibrillator (AED). De toestellen zullen vanaf april 2021 aan de buitenzijde van de winkels geplaatst worden. Zo zullen ze dag en nacht toegankelijk zijn voor alle buurtbewoners. Spar hoopt met deze hartverwarmende actie veel klanten enthousiast te maken voor een initiatief dat heel de buurt ten goede komt. Spar werkt voor dit project samen met vzw HeartSaver en CardioService.

HeartSaver is een vzw die streeft naar meer publiek beschikbare hartstarters of automatische externe defibrillatoren (AED’s) in België. Fundraising is één van de werkwijzen om de financiële drempel voor de aanschaf en het onderhoud van hartstarters zo laag mogelijk te houden. De internationaal gerenommeerde cardioloog en hartritmespecialist prof. dr. Pedro Brugada is peter van HeartSaver. “Elk jaar zijn er in België ongeveer 11.000 slachtoffers met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis”, zegt Luc Ketele, dagelijks bestuurder van HeartSaver, “Minder dan 10% overleeft dit. Met spoedige hartreanimatie (CPR) en defibrillatie kunnen we de overlevingskans verhogen tot ongeveer 60 à70%.”HeartSaver en Spar Colruyt Group verzorgen het initiatief en de praktische uitwerking van de fundraising. Voor de installatie van de AED-toestellen zelf en voor het onderhoud achteraf wordt een beroep gedaan op CardioService. “We zijn trots om deel uit te maken van dit hartverwarmend initiatief”, zegt Benny Van Crombrugge, managing director bij CardioService, “we juichen elke actie toe die van ons land een veiliger plek maakt, en dragen graag bij tot de praktische realisatie van dergelijke initiatieven.”

AED wandkast met infobord
Rotaid kast voor Spar met Lifepak CR2

Eenvoudig bijdragen 
Klanten kunnen op twee manieren bijdragen aan de aankoop van een AED-toestel voor hun Spar-winkel. Ofwel laten ze hun kassaticket afronden naar de eerstvolgende euro, bijvoorbeeld van 10,12 naar 11 euro, goed voor een gift van 88 eurocent. Ofwel kunnen klanten ervoor kiezen om eenvoudig 1, 2 ,3 of 5 euro te schenken.Als er tijdens de actieperiode meer wordt ingezameld dan nodig, schenkt de Spar-winkel het resterende bedrag aan een lokaal goed doel. Mochten de giften daarentegen de kostprijs niet volledig dekken, dan legt de zelfstandige ondernemer de rest bij. Die neemt ook de jaarlijkse kosten voor onderhoud, verzekering en 24/7 monitoring op zich.

Lees hier waarom je niet moet twijfelen om een AED te plaatsen.

Een hart voor de buurt
De actie loopt vanaf 4 tot en met 31 maart in 62 winkels van Spar Colruyt Group in België, onder het motto ‘Jouw Spar heeft een hart voor de buurt’. Deze actie, waaraan maar liefst een derde van de zelfstandige ondernemers deelneemt, volgt op een succesvolle test vorig jaar in vier winkels. Zo kon zelfstandig ondernemer Kris Borloo van Spar Denderwindeke dankzij de steun van zijn klanten in april 2020 al een toestel aan zijn winkelgevel hangen. “Als buurtsupermarkt steunen we uiteenlopende lokale initiatieven. Een plotse hartstilstand kan iedereen overkomen”, vertelt Kris Borloo. “Door samen met onze klanten te investeren in een AED-toestel, kunnen we levens redden in onze buurt.”

Echte buurtsupermarkt
“Spar Colruyt Group inspireerde zich voor deze actie op Spar Ierland, waar een gelijkaardig initiatief een groot succes was“, vertelt Guido Soret, verkoopdirecteur bij Spar Colruyt Group België. “Spar is een echte buurtsupermarkt. Iedere zelfstandige ondernemer tracht op zijn manier een sterk ankerpunt te zijn in zijn gemeente, een ontmoetingsplaats in de buurt. We zijn dan ook heel blij met de interesse van de zelfstandige ondernemers: een derde van de Spar-winkels zal in april worden uitgerust met AED-toestellen. Want we zijn ervan overtuigd dat ook onze klanten hun schouders zullen zetten onder dit initiatief waar de hele buurt baat bij heeft.”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.