Reanimatie bij kinderen: een verschil?

Reanimatie bij kinderen

Door de hartfrequentie, de lichaamsbouw en de grootte is er een verschil tussen de reanimatie bij kinderen en bij volwassenen. Het reanimeren van kinderen en baby’s vergt dus een speciale training. Wanneer je als hulpverlener enkel beschikt over de kennis van een reanimatie bij volwassenen, is het aangeraden deze toe te passen. Niets is erger dan niets doen, starten is de boodschap!

 

Dit zijn de grootste verschillen tussen baby’s/kinderen en volwassenen:

  • Verschil in afmetingen: kinderen hebben een veel kleiner hart, nauwere luchtwegen en een kleinere borstkas en borstbeen.
  • Verschil in bouw: bij kleine kinderen onder de anderhalf jaar wordt de luchtweg niet geopend door het hoofd maximaal achterover te kantelen, maar juist door het hoofd een klein beetje naar achter te kantelen. Dit komt door een andere bouw achter in de keel.
  • Verschil in frequenties: baby’s hebben een veel snellere hartslag en een veel hogere ademfrequentie.

 

Reanimatie bij baby’s (0 tot 1 jaar)

Het is belangrijk om eerst de veiligheid en het bewustzijn te controleren. Raak de baby aan, kriebel zijn/haar voetjes of blaas in zijn/haar gezichtje. Schud de baby niet! Controleer daarna de ademhaling via de luchtweg: kantel het hoofdje een beetje achterover. Met een vinger kan de kin al omhoog geduwd worden. Kijk, voel en luister.

Wanneer er geen ademhaling is, bel dan de 112, laat een AED halen en start de beademing. 5 keer langzaam (1 – 1,5 seconde) inblazen via mond-op-mond/neus. Als er geen tekenen van circulatie of andere bewegingen zijn zoals slikken of hoesten, start dan de hartmassage. Begin met 15 hartmassages gevolgd door 2 beademingen. Het is belangrijk te reanimeren met twee vingers in het midden van het borstbeen dat je ongeveer 4 cm induwt. Blijf deze verhouding 15:2 aanhouden tot er een AED beschikbaar is en deze je zegt dat je niet meer mag aanraken of tot wanneer de hulpdiensten ter plaatse zijn.

 

Reanimatie bij kinderen (1 tot puberteit)

Ook hier garandeer je eerst de veiligheid voor slachtoffer en jezelf als hulpverlener. Daarna is het belangrijk om het kind aan te spreken en licht aan te schudden om het bewustzijn te controleren. Kantel het hoofd naar achteren met de kinlift (zoals bij volwassenen) om zo de luchtweg vrij te maken. Is er geen ademhaling? Bel de 112 en laat een AED halen. Start dan meteen met 5 ademhalingen op de mond.

Als er na 10 seconden nog geen reactie is, combineer dan hartmassage met beademingen volgens de verhouding 15:2. Druk met de hiel van één hand het borstbeen 5 cm in. Blijf dit aanhouden tot je beschikt over een AED die je zal zeggen wanneer je moet stoppen of tot wanneer de hulpdiensten ter plaatse zijn.

Meer weten over AED’s? Lees onze AED-info pagina.

Is elke AED kindvriendelijk? In geval van nood mogen alle AED’s gebruikt worden bij kinderen, al zijn sommige beter geschikt dan andere. Ontdek hier welke toestellen het meest geschikt zijn.

Let op: een AED in kindermodus is enkel geschikt om kinderen met een max. gewicht van 25kg optimaal te behandelen, dat is ongeveer 8 jaar oud. Als er twijfel is over het gewicht of het gaat om een kind dat zwaarder is dan 25kg, moet de AED in volwassenenmodus gebruikt worden.

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.