Wat doet een AED met je hart?

Plots hartfalen is het gevolg van een probleem met de elektrische sturing vanuit de sinusknoop. Een AED geeft de sinusknoop de kans om terug controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het hart even stil en ‘reset’ het. Door een AED te gebruiken, stijgt de overlevingskans van minder dan 5% naar meer dan 70%. 

 

Je hart pompt gemiddeld zo’n 70 keer per minuut bloed naar je lichaam. Hierdoor verwerkt het elke minuut 4 tot 5 liter bloed. Deze pomp wordt gestuurd door een elektrisch signaal vanuit de sinusknoop, ook wel de natuurlijke pacemaker genoemd. Wanneer er een probleem is met deze elektrische sturing, wordt er geen bloed in het lichaam gepompt. Daardoor verliest het slachtoffers het bewustzijn en stopt snel met ademen. Onmiddellijk reanimeren is dan de boodschap. Maken AED’s een verschil tijdens de reanimatie? Ja, onderzoek bewijst dit.

 

Hoe werkt een AED precies?

Een AED of geautomatiseerde externe defibrillator gebruiken is heel gemakkelijk. Het toestel heeft zo weinig mogelijk knoppen om verwarring te vermijden. Het is zo ontworpen dat iedereen het zonder gevaar kan gebruiken. Wanneer je het toestel aanzet, volg je gewoon de instructies.

Via stembegeleiding vraagt de AED je eerst de elektroden te plaatsen op de ontblote borst van het slachtoffer. Het toestel legt je uiteraard uit hoe je dit moet doen. Vervolgens stelt de AED zelf een diagnose van het hartritme. Aangezien dit automatisch gebeurt, kan er nooit een verkeerde diagnose worden gesteld. Na deze analyse zal de AED beslissen of een schok noodzakelijk is of niet.

Er bestaat een onderscheid tussen een semi- en volautomatisch AED-toestel. Wanneer een schok noodzakelijk is, zal de volautomatische AED meteen een schok toedienen. Een semi-automatisch toestel vraagt aan de hulpverlener de schokknop in te drukken. De werking is verder volledig gelijk, er bestaat geen wetenschappelijke consensus die stelt dat een semi- of volautomatische versie beter zou zijn.

 

AED’s maken dus wel degelijk een verschil. Waarom nog wachten om samen mensenlevens te redden? Ontdek in 5 stappen welke AED jouw omgeving nodig heeft of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Ontdek jouw AED in 5 stappen

 

AED-informatiepakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.