Wat doet een AED precies?

Zo werkt een AED

Plots hartfalen is het gevolg van een probleem met de elektrische sturing van ons hart.

Je hart pompt gemiddeld zo’n 70 keer per minuut bloed naar je lichaam. Hierdoor verwerkt het elke minuut 4 tot 5 liter bloed. Deze pomp wordt gestuurd door een elektrisch signaal vanuit de sinusknoop, ook wel de natuurlijke pacemaker genoemd. Wanneer er een probleem is met deze elektrische sturing, wordt er geen zuurstofrijk bloed in het lichaam gepompt. Daardoor verliest het slachtoffers het bewustzijn en stopt snel met ademen. Onmiddellijk reanimeren is dan de boodschap. Maken AED’s een verschil tijdens de reanimatie?Ja, onderzoek bewijst dit.

Hoe werkt een AED en wat doet het met je hart?

Een automatische externe defibrillator geeft de sinusknoop, onze natuurlijke pacemaker, de kans om terug de controle te krijgen over het hartritme. De schok van de AED legt het chaotische hartritme dat ontstaat bij een plots hartfalen even stil en ‘reset’ het. Door een AED te gebruiken, stijgt de overlevingskans van minder dan 5% naar meer dan 70%.

Wat doet een AED precies?

Een AED of geautomatiseerde externe defibrillator gebruiken is heel gemakkelijk. Het toestel heeft zo weinig mogelijk knoppen om verwarring te vermijden. Het is ontworpen zodat iedereen het zonder gevaar kan gebruiken. Wanneer je het toestel aanzet, volg je gewoon de gesproken instructies.

Via stembegeleiding vraagt de AED je eerst de elektroden te plaatsen op de ontblote borst van het slachtoffer. Het toestel legt je uit hoe je dit moet doen. Vervolgens stelt de defibrillator automatisch een diagnose van het hartritme. Op basis van deze analyse zal de AED beslissen of een schok noodzakelijk is of niet. Het is onmogelijk te schokken als dat niet nodig is, geen enkel toestel zal dat toelaten.

Nadat een schok gegeven werd of als het AED-toestel beslist dat dit de patiënt niet zal helpen is het altijd nodig om te reanimeren. Ook daarbij zullen automatische defibrillatoren de hulpverlener bijstaan.

De voorbije jaren zijn AED’s nog gebruiksvriendelijker dan ooit geworden. Zelfs de meest eenvoudige toestellen verschaffen een degelijke begeleiding. Sommige toestellen gaan zo ver dat ze live feedback verschaffen over de reanimatie zodat je zo nodig nog kan bijsturen. Bovendien zijn ze ook erg onderhoudsvriendelijk. Een aantal defibrillatoren kan je zelfs vanop afstand monitoren via een mobiele verbinding. Zoals met de Lifepak CR2 of via de slimme kasten van Rotaid 24/7

Hoe kindvriendelijk is een AED?

De kans dat je een defibrillator moet gebruiken bij jonge kinderen is erg klein. Er zijn toestellen die beschikken over een ‘pediatrische knop’ zodat je met dezelfde elektroden ook kinderen van minder dan 25kg optimaal kan behandelen. In omgevingen waar geen kinderen over de vloer komen kan het volstaan een AED te plaatsen die slechts optioneel uitgerust kan worden met pediatrische elektroden.

Voor meer info over de verschillende oplossingen voor kinderen verwijzen we u graag naar deze blog.

AED’s maken het verschil. Waarom nog wachten om samen mensenlevens te redden? Bij CardioService kan je een AED kopen of huren. Daarnaast bieden we ook verschillende EHBO-opleidingen aan. Ontdek in 5 stappen welke AED jouw omgeving nodig heeft of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Meer informatie over defibrillatoren nodig? Lees onze AED startergids.

Ontdek jouw AED in 5 stappen

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.