FAQ

Wat is een AED?

AED is de afkorting voor geAutomatiseerde Externe Defibrillator: een draagbaar medisch toestel dat wordt gebruikt om mensenlevens te redden. Een AED geeft een elektrische schok aan het hart in geval van plots hartfalen.

Er bestaan verschillende toestellen, aangepast aan verschillende omgevingen. Hier vind je een overzicht van het aanbod van CardioService.

Waarom heb ik een AED nodig?

Jaarlijks krijgen 10.000 tot 15.000 Belgen een plotse hartstilstand. Je hebt maar liefst 13 keer meer kans om het slachtoffer te worden van plots hartfalen dan te sterven in een verkeersongeluk.

Bij een plotse hartstilstand telt elke seconde. De overlevingskans neemt elke minuut af met bijna 10%. Aangezien de gemiddelde interventietijd van de hulpdiensten in België rond de 12 minuten ligt, kan het gebruik van een AED het verschil betekenen tussen leven en dood. Wanneer je een AED gebruikt, verhoog je de overlevingskansen van het slachtoffer van 5% naar 70%.

Kan ik een AED verkeerd gebruiken?

Neen. Het is onmogelijk om een AED-toestel verkeerd te gebruiken, laat staan een schok toe te dienen die niet nodig is. De defibrillator zal altijd volledig autonoom bepalen of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Een AED verkeerd gebruiken, kan dus niet.

Sinds 2007 mag iedereen in België een AED gebruiken. Hier vind je de Belgische wetgeving inzake AED-gebruik.

Wat is het verschil tussen een vol- en een semi-automatische AED?
  • Een volautomatische AED zal volledig zelf en autonoom een elektrische schok toedienen als dit na analyse blijkt nodig te zijn.
  • Een semiautomatische AED zal de hulpverlener vragen om op een knipperende schokknop te duwen zodat het toestel een elektrische schok kan toedienen.

Beide type toestellen kunnen onmogelijk een schok toedienen als dat niet nodig is. In dit overzicht zie je welke toestellen, uit het gamma van CardioService, vol- en semiautomatisch zijn.

Hoe werkt een AED?

Doorgaans heeft een AED slechts 1 of 2 knoppen: de Aan/Uit-knop en eventueel een schokknop (enkel bij semi-automatische toestellen). Van zodra je de AED aanzet, zal deze je begeleiden met gesproken en eventueel visuele instructies tijdens het hele reanimatieproces:

  1. De eerste instructies zijn altijd dezelfde: de hulpdiensten alarmeren en de borstkas van het slachtoffer ontbloten.
  2. Daarna dient de hulpverlener twee zelfklevende elektroden op de borstkas aan te brengen. De manier waarop je dit moet doen, staat afgebeeld op de elektroden en/of op het toestel.
  3. Wanneer deze elektroden zijn aangebracht, zal de AED automatisch beginnen aan een analyse van het hartritme. Daarbij zal je vaak de instructie krijgen het slachtoffer niet aan te raken. Er is 1 AED die toelaat te blijven reanimeren tijdens de analyse van het ritme, de Lifepak CR2 van Stryker.
  4. Indien het AED-toestel vervolgens vaststelt dat het gaat om hartfalen, zal deze ofwel autonoom (bij een volautomatisch toestel) een schok geven ofwel vragen om op een knipperende schokknop te drukken (bij een semiautomatisch toestel).
  5. Na deze schok is het altijd nodig te reanimeren. Ook bij de hartmassage en beademing staan de meeste toestellen je bij. Er zijn ook toestellen die live-feedback geven over de kwaliteit van de reanimatie zoals de AED’s van ZOLL of de Lifepak CR2.
  6. Elke twee minuten zal het toestel een nieuwe analyse uitvoeren om na te gaan of een bijkomende schok noodzakelijk is. De hulpverlener dient de instructies van het toestel op te volgen tot de hulpdiensten kunnen overnemen.

Voor elke locatie bestaat de geschikte AED, laat je dus goed informeren over welk type het best past bij jouw omgeving. We adviseren je graag bij de keuze van je toestel. Of ontdek in 5 stappen welke AED jij nodig hebt.

Kan ik een AED ook gebruiken bij kinderen?

Ja. Alle AED’s mogen gebruikt worden bij kinderen vanaf 1 jaar oud. Bij kinderen van 1 tot 8 jaar oud of minder dan 25kg is sterk aanbevolen om ‘pediatrische elektroden’ of de kindermodus te gebruiken. Deze zullen het energieniveau van de schok verlagen. Sommige toestellen zijn hiervoor beter geschikt dan andere.

Er bestaan ook toestellen die werken met een ‘baby/kindsleutel’ of knop en waarbij geen wissel van elektroden nodig is. Daardoor kan je levensreddende tijd besparen. Het is niet de bedoeling dat het inschatten van de leeftijd of het gewicht van een kind de reanimatie vertraagt. In geval van twijfel gebruik je de volwassenenmodus.

In dit overzicht zie je welke AED-toestellen kindvriendelijk zijn.

Hoeveel kost een AED?

De prijs van een AED-toestel is afhankelijk van het type dat je kiest. En de keuze voor het type toestel hangt dan weer af van de omstandigheden waarin het toestel gebruikt zal worden. Bijvoorbeeld: een AED voor een nat voetbalveld of een AED voor in een kantooromgeving. Beide een verschillende omgeving, dus beide een ander type toestel.

Je kan bij CardioService een AED kopen of huren. Als je een AED koopt, betaal je een eenmalig bedrag. Als je een AED huurt, betaal je een eenmalige startkost van €249 en een vast bedrag per maand. Een AED huren kan al vanaf €39/maand.

Daarnaast heb je de keuze om te kiezen voor enkel het toestel of voor een volledig pakket. De meeste van onze klanten kiezen voor een pakket. Dat omvat, naast het toestel zelf, ook een wandkast, installatie, registratie en een opleiding. In de huurpakketten is onze all-in onderhoudsservice inbegrepen, net zoals een verzekering tegen schade en diefstal.

In onze webshop vind je zowel AED-pakketten om te huren of te kopen, als de AED-toestellen apart.

Hoe moet ik mijn AED onderhouden?

Bij alle AED’s moet je enkel deze twee vervangen/onderhouden:

  • De elektroden: afhankelijk van het type vervang je deze twee-, drie-, vier- of vijfjaarlijks
  • Batterijen: afhankelijk van het type vervang je deze twee-, drie-, vier-, vijf- of zesjaarlijks

Alle AED’s die CardioService aanbiedt, voeren op geregelde tijdstippen zelftesten uit. Het enige wat je moet doen is maandelijks controleren of het toestel nog gebruiksklaar is. Dat kan heel eenvoudig door naar de statusindicator te kijken, afhankelijk van het type toestel zal dit een groen knipperlichtje zijn of de melding ‘OK’. Indien er toch een probleem zou zijn zal het toestel dit visueel en/of auditief aangeven.

Er zijn ook AED’s zoals de Lifepak CR2 en de ZOLL AED3 die vanop afstand in de gaten gehouden kunnen worden. Deze AED’s geven automatisch melding bij een fout, indien stukken toe zijn aan vervanging of als het toestel in gebruik is.

Je wordt gratis opgenomen in ons intern informatiesysteem, waarmee we alle verschillende sites kunnen volgen. Hierdoor krijg je een automatische verwittiging als de elektroden of batterijen aan vervanging toe zijn.
Als je gebruik maakt van onze all-in onderhoudsservice, komen wij steeds voor de vervaldatum de nodige elektroden en/of batterijen vervangen ter plaatse.