Baksteen in de maag: check! Eerste hulp bij hartfalen: check?

De Belg heeft een baksteen in de maag. Maar wat met ons hart? Daar mogen we tijdens Batibouw, de hoogmis van bouwers en verbouwers, best even bij stilstaan.

 

AED’s op de bouwwerf: meer dan ooit een aandachtspunt

Nog tot het komende weekend kunnen we ons vergapen aan alle nieuwe snufjes en duurzame materialen in de bouwsector. Bouwbedrijven maken ook veel werk van preventie en veiligheid op de werf, gezien de omgeving is dat heel logisch. Maar wat in geval van plots hartfalen? Er is nog te weinig aandacht voor het juiste materiaal wanneer het er echt op aankomt.

De hulpdiensten bellen? Uiteraard. Maar wat als die hulpdiensten aankomen? Kunnen zij even vlot het slachtoffer bereiken als wanneer zich dit pakweg in een postkantoor of winkelcentrum zou bevinden? Hoe lang duurt het om tot bij het slachtoffer te komen wanneer die persoon zich op een elfde verdieping bevindt in een gebouw waar de liften voorlopig nog niet zijn geïnstalleerd?

Elke minuut die voorbijgaat na het hartfalen daalt de overlevingskans met 10%. Het is dus cruciaal dat het slachtoffer in afwachting van de hulpdiensten al kan rekenen op reanimatie en defibrillatie door zijn of haar collega’s. Het spreekt voor zich dat voldoende AED’s op de werf het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

 

Robuust, waterdicht en meertalig

Het allerbelangrijkste is de tijd die nodig is om een slachtoffer te helpen, dat moet ook bepalen hoeveel AED’s voldoende zijn. Daarnaast is het niet ongewoon om verschillende nationaliteiten, en dus ook talen, op een werf samen te hebben. De werfleider en preventieadviseur doen er dus goed aan om hier even bij stil te staan bij hun keuze van AED. Een defibrillator die slechts in 1 taal instructies kan geven, is geen ideaal instrument voor een werf. Dring aan op meertalige toestellen.

En, gezien de omstandigheden waarin soms moet worden gewerkt op een werf, kan je ook best opteren voor een AED die stof-en spatwaterdicht is, tegen een stootje kan en ook geschikt is om in een luidruchtige omgeving de juiste instructies over te brengen (al dan niet met scherm). Een AED kies je afhankelijk van de omgeving waarin die terecht komt, op een werf is dat van levensbelang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.